Hyppää sisältöön

Valinnat maavoimien erikoisjoukkokoulutukseen alkavat

Utin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 18.1.2018 15.08
Tiedote

Utin jääkärirykmentti järjestää valintakokeet maavoimien erikoisjoukkokoulutukseen 22. - 27. tammikuuta. Valintakokeiden tarkoituksena on testata varusmieheksi Laskuvarjojääkärikomppaniaan tai sopimussotilaaksi Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille hakeneiden henkilöiden fyysiset ja psyykkiset edellytykset läpäistä vaativa erikoisjoukkokoulutus.

Valintakokeiden perusteella laskuvarjojääkärikoulutukseen valitaan vuosittain 60 - 80 parhaiten soveltuvaa henkilöä. Fyysisten testien lisäksi soveltuvuutta arvioidaan terveystarkastuksessa, haastatteluilla ja psykologisilla testeillä.

Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssin sopimussotilaiden valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe järjestetään tammikuussa ja sen hyväksytysti suorittaneet kutsutaan toiseen, keväällä järjestettävään vaiheeseen. Erikoisjoukkokurssille valitaan vuosittain noin 15 henkilöä.

Laskuvarjojääkärikoulutukseen edellisvuosia enemmän hakijoita

Haastava laskuvarjojääkärikoulutus on edelleen monen nuoren unelma. Koulutukseen hakeutuneiden määrä nousi tänä vuonna lähes neljänneksen. Hakemuksen jätti määräaikaan mennessä kaikkiaan 465 henkilöä, joten hakijoiden määrä nousi reilulla sadalla edellisvuoteen verrattuna. Eniten hakijoita oli Uudeltamaalta, Pirkanmaalta ja Lounais-Suomesta.

Hakemusten perusteella tehdyn ennakkokarsinnan jälkeen valintakokeisiin kutsuttiin 316 hakijaa. Kaksipäiväiset valintakokeet sisältävät fyysiset testit, psykologiset soveltuvuustestit, haastattelun sekä lääkärintarkastuksen.

Laskuvarjojääkärikoulutus alkaa vuosittain heinäkuussa ja se kestää 347 vuorokautta. Tänä vuonna koulutukseen haettiin ensimmäistä kertaa Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta.

Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi reserviläisille

Monipuolista ja haastavaa koulutusta tarjoava Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi on 12 kuukauden mittainen ammattimaisen erikoisjoukkotoiminnan peruskurssi. Erikoisjoukkokurssille voivat hakea missä tahansa maa-, meri- tai ilmavoimien joukko-osastossa varusmiespalveluksensa suorittaneet miehet ja naiset, joilla täyttyvät kurssille pääsyn edellytykset. Erikoisjoukkokurssille voi hakea jo varusmiespalveluksen aikana, mutta varusmiespalveluksen pitää olla suoritettu loppuun erikoisjoukkokurssin alkuun mennessä.

Heinäkuussa 2018 alkavalle Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille tuli kaikkiaan 66 hakemusta. Lisäksi parhaillaan varusmiespalvelustaan suorittavat laskuvarjojääkärit voivat jättää hakemuksensa myöhemmin keväällä, suoraan erikoisjoukkokurssin toisen vaiheen valintakokeeseen.

Erikoisjoukkokurssilla koulutettavat sopimussotilaat ovat määräaikaisessa 12 kuukauden virkasuhteessa puolustusvoimiin. Koulutus uudistui vuonna 2013, kun maavoimien erikoisjääkärikurssi ja merivoimien erikoisjoukkojen sopimussotilaskoulutus yhdistettiin. Tänä vuonna alkava kurssi on nykymuodossaan kuudes.

´