Hoppa till innehåll

Beväringarnas försvarsvilja stiger och är på hög nivå

Huvudstaben
Utgivningsdatum 28.2.2018 11.00
Pressmeddelande

Beväringarnas försvarsvilja och belåtenhet med sina förmän är på en hög nivå, speciellt vid beredskapsförbanden, framgår det av slutenkäten för de beväringar som hemförlovades i september och december 2017.

Förvarsmakten utvecklar ständigt sin verksamhet på basis av responsen från slutenkäterna. Resultaten var på samma utmärkta nivå som föregående gång.

Försvarsviljan hos de hemförlovade beväringarna är på en hög nivå och stiger en aning (nu redan 4,3 - skalan 1-5). Även tjänstgöringsmotivationen har stigit sedan nivån år 2010 (3,2) till 3,7.

Den i armén år 2017 inledda beredskapsförbandutbildningen har enligt de beväringar som tjänstgjort i beredskapsförbanden, lyckats mer än väl. Försvarsviljan hos beredskapsförbandens beväringar var till och med 4,6 och tjänstgöringsmotivationen 4,2. De var också i övrigt synnerligen nöjda med den utbildning de fått.

På basis av beväringarnas inledningsenkät inleder tre fjärdedelar av beväringarna sin tjänstgöring med positiva förväntningar. Endast 10 procent var av annan åsikt, resten där emellan. Vid sidan av de positiva förväntningarna är rekryternas vilja att klara tjänstgöringen stark. Då tjänstgöringen avslutades hade beväringarna flera positiva erfarenheter av tjänstgöringen och belåtenheten med tiden i "milin" var som helhet på hög nivå (4,2).

Beväringsutbildningen evalueras och utbildningen utvecklas

Enkätsvaren analyseras på alla ledningsnivåer - från Huvudstaben till grundenheterna. På långsikt har man satsat speciellt på utbildarnas och beväringschefernas chefs- och utbildarutbildning, vilket kan skönjas i beväringarnas belåtenhet med sina förmän. Som bäst pågår inom Försvarsmakten ett omfattande utvecklingsprogram inom utbildningssektorn "Utbildning 2020".

Verksamhetsförmågan central roll i utbildningen

Helhetsutvecklingen av beväringarnas verksamhetsförmåga är en ny synvinkel inom utbildningens innehåll. Tidigare har man för verksamhetsförmågans del närmast koncentrerat sig på en målorienterad utveckling av den fysiska verksamhetsförmågan, förutom undervisnandet av kunskaper och färdigheter. Nu sker en målinriktad och dynamisk utveckling av verksamhetens "intellektuella bit" eller den psykiska, sociala och etiska verksamhetsförmågan under hela tjänstgöringstiden. Man strävar också efter en planenlig och dynamisk utveckling av gruppsammanhållningen, med början från den första dagen i rekrytstugan till formandet av de krigstida styrkorna med dess gruppverksamhetsfärdigheter under trupputbildningsperioden jämte uppgifterna för undantagslägen.

´