"On tullut hytistyä metsässä kamppeet märkinä mutta enää ei harmita"

Karjalan prikaati 30.11.2017 20.35
Tiedote

Pian kotiutuvat varusmiehet taistelevat nyt Repo 217 -harjoituksessa. -Nyt on tiukat paikat, kertoo 19-vuotias upseerikokelas Hermanni Luosujärvi. -Vekaranjärven varuskunnan länsipuolella käydään kiivaita taisteluita. En osaa sanoa, kumpi puoli on tällä hetkellä niskan päällä. Tietenkin toivon, että me olemme, hän kertoo.

Luosujärven tehtävänä on johtaa ja koordinoida osaltaan kranaatinheitinajoneuvojen tulitoimintaa Repo 217 -loppusotaharjoituksessa Karjalan prikaatin lähiharjoitusalueella. Hänen kuten monen muunkin harjoitukseen osallistuvan nuoren miehen ja naisen varusmiespalvelus päättyy kahden viikon kuluttua.

Maanantaina alkanut Repo 217 jatkuu perjantaihin asti. Maa on muuttunut sateisen viikon aikana valkoiseksi Kouvolan Vekaranjärvellä. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan noin 2300 taistelijaa. Harjoituksen teemana on puolustus- ja hyökkäystaistelu sekä aselajien yhteistoiminta.

-Tässä harjoituksessa minulla on ollut huomattavasti enemmän tekemistä kuin aikaisemmissa harjoituksissa. Kouluttajat eivät puutu meidän varusmiesjohtajien toimintaan, kunhan vedämme  toimintaa oikeaan suuntaan, Luosujärvi sanoo. Rantasalmelaisella Luosujärvellä ei ollut ennen varusmiespalvelusta tarkkaa mielikuvaa siitä, millaisiin tehtäviin hän armeijassa haluaa. -Ajattelin etukäteen, että palveluksesta tulee rankka. Silloin en tiennyt, olenko täällä puoli vuotta vai jäänkö tänne jopa töihin. Kun pääsin aliupseerikoulutukseen, sitten halusin myös kokelaaksi ja pääsin siihen tehtävään, hän sanoo. Luosujärvi luonnehtii varusmiesvuotta hauskaksi, joskin vuoteen on mahtunut myös vähemmän hauskoja hetkiä. -On tullut hytistyä metsässä kaikki kamppeet märkinä. Mutta enää ei ketuta. Jäljellä on vain hyviä muistoja, Luosujärvi sanoo.

Hän kokee, että varusmiesaika ja varusmiesjohtajuus ovat kasvattaneet hänen itsevarmuuttaan ja itsetuntoaan. -Tässä tehtävässä ei voi epäröidä yhtään. Pienikin epäröinti tarttuu alaisiin, ja homma alkaa tökkiä. Myös fyysinen kunto on parantunut vuoden aikana. Siitä voi olla hyötyä tulevaisuudessa, koska Luosujärvi haaveilee poliisin ammatista.- Saattaa olla, että myös äänenvoimakkuus on kasvanut johtajakoulutuksen myötä, Luosujärvi sanoo.

Myös tykkimiehet Teemu Iivari, Julius Lahtinen, Tommi Juhala ja Joni Siltala osallistuvat samaan loppusotaharjoitukseen Luosujärven kanssa. He valmistelevat asemia pian saapuvaa kenttätykkiä varten ja katselevat valmiiksi ampumasuuntia. Nelikko naurahtelee muistellessaan pian päättyvää varusmiesaikaansa.

Käy selväksi, että myös heillä on ollut vuoden aikana niin hauskoja kuin hieman vaikeampiakin hetkiä.-Mutta porukka on hauskaa. Kuin rippileirillä olisi, Tommi Juhala sanoo. Nelikko tuntuu suhtautuvan Repo 217 -taisteluharjoitukseen leppoisin mielin, vaikka he palasivat vain muutamaa päivää ennen harjoituksen alkua pitkältä leiriltä Lapin Rovajärveltä. -Tämä on viimeinen rutistus. Sää on mitä on, joten pääsemme varmaan vielä mutaan ryömimään, Juhala naurahtaa tauolla.