Taistelijan mieli osana toimintakykyä

Kainuun prikaati 11.9.2018 21.32
Uutinen

Kainuun prikaatin 1. jääkärikomppania pilotoi kuluvana syksynä koulutuksessa aiheita taistelijan mieli ja taistelijan keho.

Pilotointi aloitettiin heinäkuussa, jolloin erikoistutkija, Jenni Harala perehdytti yksikön henkilökunnan ja varusesimiehet varsinkin taistelijan mielen saloihin. Peruskoulutuskauden aikana harjoiteltiin molempia osakokonaisuuksia.

Taistelijan mielen pilotoinnissa keskityttiin aseenkäytön eettiseen oikeutukseen, itseluottamuksen ja itsetuntemuksen tunnistamiseen ja sen kehittämiseen, stressin hallintaan sekä korostettiin unen, ravinnon ja nesteen merkitystä. Vastaavasti taistelijan keho -osuudessa keskityttiin perusvoiman kehittämiseen erilaisilla lihaskuntoharjoitteilla ja samalla peruskestävyyden harjoittamiseen lähinnä kävelyllä ja kevyellä hölkällä.

Erikoiskoulutuskaudella taistelijan keho -pilotoinnissa nostetaan rimaa hieman ja harjoitteisiin lisätään kuormitusta. Harjoitteet tehdään joko apuvälineillä tai omalla taisteluvarustuksella. Toki harjoitteita tehdään edelleen myös pelkällä oman kehon vastustuksella. Tavoitteena kokonaisuudessa on kehittää edelleen taistelijoiden fyysistä toimintakykyä.

Taistelijan mielessä paneudutaan ryhmäkiinteyden merkitykseen taistelutilanteessa, taistelutahdon vankistamiseen, moraalisen stressin sietämiseen ja jatketaan aseellisen voimankäytön eettistä pohdintaa. Harjoitteissa käytetään apuna case-työskentelyä ja erilaisia kilpailuja ryhmäkiinteyden lujittamiseksi.

Kuluvalla viikolla ohjelmassa on taistelijan mieli -osuudessa ryhmäkiinteyskeskustelu tuvittain, jonka tavoitteena on ryhmäyttää taistelijat erikoiskoulutuskauden kokoonpanoon viime viikolla päättyneen peruskoulutuskauden jälkeen.

Taistelijan keho -osuudessa ohjelmassa ovat voimaharjoitukset sekä kestävyysharjoitus. Näiden harjoitteiden tavoitteena on kehittää taistelijoiden vauhtikestävyyttä ja lihaskuntoa niin, että taistelijoiden keho kehittyy edelleen vastaamaan taistelukentän asettamia vaatimuksia.