Hyppää sisältöön

Väki vaihtuu Libanonissa - savotasta selvitään yhdessä

Maavoimien esikunta
Julkaisuajankohta 11.11.2019 13.05
Tiedote

UNIFIL-operaation suomalainen joukko vaihtuu marraskuun aikana Libanonissa. Pääosat uudesta rotaatiosta saapuvat operaatioalueelle ensi viikon aikana.

Säkylässä uutta rotaatiota toimialueelle oli lähettämässä kansallinen esimies, Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Rami Saari.

- Rotaatiokoulutuksessa tavoitteenamme on antaa aina jokaiselle lähtijälle paras mahdollinen koulutus ja varustus. Operaation aikana kotimaan tehtävänä on tuottaa operaatiossa palveleville paras mahdollinen tuki ja mahdollisimman ennakoiva johtaminen. Kotimaan tehtävä on mahdollistaa se hyvä työ, jota ihmiset operaatioalueella päivittäin tekevät, Saari painottaa.

Suomalaisten osaamisesta ja toiminnasta saatu palaute operaatioista on järjestään positiivista, erityisesti reserviläisten saama palaute.

- Kaikille yhtenäiset perusteet varusmiespalveluksessa, operaatiokohtainen koulutus sekä siviilissä hankittu ammattiosaaminen ovat yhdistelmä, joka tuottaa merkittävää lisäarvoa kriisinhallintatehtävissä, Saari kiittelee.

Porin prikaatin antama kansainvälinen valmiusjoukkokoulutus (SKVJ) on painottunut kansainvälisen toiminnan lisäksi kriisinhallintaan ja on siten toiminut hyvänä ja tavoitteellisena varusmieskoulutuksena rauhanturvaajan tehtävistä kiinnostuneille. Rauhanturvaajaksi voivat kuitenkin hakeutua kaikki varusmiespalveluksen suorittaneet. Tänä vuonna Maavoimissa on myös kokeiltu kahdessa joukko-osastossa valmiusyksikkökoulutuksen yhteydessä kansainvälisen toiminnan kursseja.

- Kokemukset ovat olleet hyviä ja koulutus laajenee ensi vuonna koskemaan kaikkia Maavoimien valmiusyksiköitä. Tällä pyrimme sekä laajentamaan rekrytointipohjaa, että lisäämään kiinnostusta kriisinhallintaan jo varusmiespalveluksesta alkaen, Saari toteaa.

Kokemus ja elämys

Suomen kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksen pääpointtina on ollut antaa kriisinhallintakoulutus jo varusmiespalveluksen aikana. Rotaatiokoulutuksessa vänrikki Joona on huomannut, että kaikki onkin ollut enemmän tai vähemmän tuttua.

- Koulutus on sisältänyt paljon vanhan kertaamista. Toki koulutuksen kautta on tullut uusia pikku nyansseja tekemiseen, mutta huomasi, että tosi hyvä peruspohja oli olemassa jo varusmiespalveluksesta, Joona kertoo.

Varusmiespalvelusaikana Joona toimi muun muassa joukkueenjohtajana, nyt rotaatiossa vastuu vähän pienenee. Tehtävä on kuitenkin samankaltainen, mutta toimintaympäristö on uusi. Varusmiespalvelustaan kokonaisuudessaan hän muistelee lämmöllä.

- Kun kaikki olivat vapaaehtoisesti hakeneet SKVJ-koulutukseen, niin ryhmähenki oli ihan mieletön. Sieltä tuli kavereita, joiden kanssa on yhteyksissä varmasti ihan lopun ikää. Samaan rotaatioon lähtee nyt pari yhtä aikaa palvellutta.

Rotaatiokoulutus ei ole ollut valtavaa uuden oppimista Joonalle SKVJ-taustan vuoksi, mutta hän on saanut hioa yksityiskohtia esimerkiksi omassa johtamisessaan. Samalla hänelle on kirkastunut kuva siitä, miten monipuolinen koulutus suomalaisille rauhanturvaajille todellisuudessa järjestetään ennen operaatioon lähtemistä. Tiiviissä koulutuspaketissa käydään kattavasti läpi kaikki, mitä tarvitsee ennen operaatiota.

- Tavoitteena on oppia uutta, siellä tulee kuitenkin niitä asioita, mitä voi oppia vain tekemällä ja toimimalla siellä toimialueella. Samalla toivon rauhanturvaajakokemuksen laajentavan kulttuurinäkemystäni.

Kotona suhtaudutaan kannustavasti toimialueelle lähtöön, toki äidit huolehtivat aina. Joona uskoo, että huoli syntyy monesti siitä, kun kotijoukoilla ei ole ihan tarkkaa kuvaa siitä, mitä rauhanturvaaminen on.

- Tulee muistaa, että olemme pitkälle ja hyvin koulutettu joukko. Meillä on sellainen yhteishenki, joka varmasti kantaa ja pitää porukan turvassa. Uskon, että tulossa on kokemus ja elämys. Meillä kaikilla on sama savotta edessä, Joona päättää.

´