Ennen kutsuntatilaisuutta

Kutsuntatilaisuuteen kannattaa valmistautua lukemalla eri palvelusmahdollisuuksista. Parhaiten pääset itsellesi mieluisiin tehtäviin, jos osaat jo kutsunnoissa toivoa tiettyä palveluspaikkaa tai palvelustehtävää.

Valmistaudu kutsuntoihin pohtimalla mieluisia palvelustehtäviä. Tutustu kutsuntoihin alla olevan kutsuntamateriaalin avulla!

Kyselylomake

Ennakkokyselylomake vaikuttaa palveluskelpoisuuden, palveluspaikan ja koulutushaaran määrittämiseen. Täytä kyselylomake huolellisesti ja ota se mukaan ennakkoterveystarkastukseen. Tietojasi käsittelevät viranomaiset ovat vaitiolovelvollisia.

Terveystarkastus

Kutsuntaikäisten miesten terveystarkastukset suoritetaan ennen syksyn kutsuntatilaisuuksia. Terveystarkastukset suoritetaan useimmiten oman oppilaitoksen tiloissa, tarkemmat tiedot terveystarkastuksista toimitetaan kutsuntakuulutuksen mukana kotiosoitteeseen. Nuorison terveystodistus ei vapauta ennakkoterveystarkastuksesta.

Mukaan:

  • täyttämäsi kyselylomake palvelusta ja terveydentilan tutkimista varten (löytyy sivun lopusta)
  • ajokortti, passi tai muu henkilöllisyystodistus
  • Kela-kortti
  • mahdolliset aikaisemmat lääkärinlausunnot ja -todistukset (ml. nuorison terveystodistus), röntgenkuvat, rokotustodistukset, silmälasimääräykset, näkö- ja/tai kuulotarkastuslausunnot

Palvelusajankohdan miettiminen

Yleisiä palveluksen aloittamisaikoja on kaksi vuodessa tammi- ja heinäkuussa. Varusmiespalvelus kannattaa aloittaa mahdollisimman pian koulun päättämisen jälkeen, ennen perheen perustamista ja pitkäaikaisten opintojen aloittamista. Palveluksen aloittamisajankohtaa voidaan muuttaa painavista syistä hakemuksella.

Joukko-osastoihin ja tehtäviin tutustuminen

Asevelvolliset sijoitetaan yleensä palvelukseen kotipaikkansa lähellä sijaitseviin joukko-osastoihin. Tavoitteena on, että sotilaskoulutus ja -tehtävä vastaavat asevelvollisen koulutusta, ammattia, tulevaisuuden suunnitelmia, taitoja sekä harrastuksia. Pyri selkiyttämään aselaji- ja koulutushaaratoiveesi ennen kutsuntoja. Missä tehtävissä voisit hyödyntää siviilitietojasi ja -taitojasi ja mistä sotilaskoulutuksesta sinulle olisi eniten hyötyä tulevaisuudessa? Ilmoita toiveesi kutsuntalautakunnalle!

Linkit: