Hoppa till innehåll

Över 6 700 från Armén till reserven: ”Jag kommer att sakna stugkamraterna efter tjänstgöringen”

Armén
Utgivningsdatum 13.12.2017 10.33
Pressmeddelande
Ihmiset kävelevät jonossa ulkona liinavaatteiden kanssa

Över 6 700 ungdomar från åtta truppförband inom Armén övergår till reserven i morgon den 14 december. Flest beväringar hemförlovas från Kajanalands brigad, Karelska brigaden och Björneborgs brigad.

En av dem som hemförlovas är undersergeant Tuomo Riihelä, som tjänstgör vid Karelska brigaden.

Den 19-årige Riihelä ler. Varken den våta terrängen eller den kontinuerliga beredskapen under Karelska brigadens stridsövning Repo 217 i slutet av november gör Riihelä nedslagen, eftersom hans beväringstjänst går mot sitt slut.

– Jag kommer nog att sakna mina stugkamrater efter tjänstgöringen. Vi har redan ordnat en gemensam kryssning för att fira att beväringstiden är över. Jag tror att vi kommer att hålla kontakt också efter tjänstgöringen, funderar Riihelä.

Riihelä, som är från Helsingfors och som inledde sin tjänstgöring i januari, kommer efter hemförlovningen att återvända till arbetslivet. Sin beväringstid betraktar han som en värdefull och stor erfarenhet.

– Jag har varit med om verkligt många terrängövningar. Samtidigt har jag fått lära mig att klara mig i naturen, och det är färdigheter som man säkert har nytta av även i det civila.

Kanonjärerna Teemu Iivari, Julius Lahtinen, Tommi Juhala och Joni Siltala deltog också de i Repo 217-stridsövningen. De förberedde eldställningar för fältkanonerna.

De fyra såg skrattande tillbaka på sin beväringstjänst, som snart är slut. Det är uppenbart att de upplevt både roliga och litet svårare stunder under året.

– Men det är ett roligt gäng, säger Tommi Juhala.

´