Hoppa till innehåll

Motivoitunut joukko taisteluvalmiina

Armén
Julkaisuajankohta 22.5.2019 22.18
Uutinen
155 mm kenttätykki ampuu.

Kainuun tykistörykmentin ampumaharjoituksessa Rovajärvellä 20.–23. toukokuuta on mukana koko rykmentti. Varusmiehiä osallistuu 550, henkilökuntaa noin 80. Kenttätykkejä harjoituksessa on 10 kappaletta ja raskaita kranaatinheittimiä 9. Harjoitus toimii varusmiehille niin sanottuna loppusotana, eli viimeisenä ampumaharjoituksena ennen varusmiespalveluksen päättymistä kesäkuussa.

Sotamies Aki Hytönen Kainuun prikaatista toimii 155 K 83-97 -kenttäkanuunalla harjoituksessa suuntaajana.

– Onhan se miehekäs ase, hän hymyilee.

Mikä on vaikeinta 155 K 83-97 -kenttäkanuunan käytössä?

– Jaa, mikäköhän olisi vaikeinta… Ehkä se, että tässä on isommat ammukset kuin 122-millisessä. Painavampien ammusten kanssa pitää olla tarkkana, sotamies Hytönen pohtii.

Tykkimies Ville Pöyhönen aloitti asepalveluksen tammikuussa, saapumiserässä I/2019. Hän kotiutuu kesäkuussa.

– Tuntuu hienolta, kun on päässyt ampumaan 155-millisellä kenttäkanuunalla. Toimin nyt suuntaajana, Pöyhönen kertoo.

Hän on ampunut harjoituksissa aiemmin 122-millisellä haupitsilla. Nyt jysähtää kovempaa.

Pitää odottaa ja toimia nopeasti

Ville Pöyhösen varusmiespalvelus sujuu hyvin. Aika rientää hänen mukaansa nopeasti, vaikka usein ammunnat ovat enemmän odottelua kuin jatkuvaa jytinää. Kenttäkanuunan miehistön pitää odottaa tulikomentoja, joiden saaminen voi viedä minuutin tai vaikka tunnin. Valmiudessa pitää olla koko ajan.

– Siinä pitää toimia nopeasti, Pöyhönen (kuvassa oikealla) toteaa.

Odotellessa hän kuitenkin keksii aina jotain järkevää tekemistä.

– Jotain puhdetta aina keksii, vaikkapa paikan siistimistä, tykkimies Pöyhönen sanoo.

Rento yhteishenki

Aika lentää myös hyvän yhteishengen ansiosta. Porukan kanssa vietetään aikaa tiiviisti ja monien kanssa ystävystyy. Harjoitusta on nyt takana pari päivää ja jäljellä melkein kolme viikkoa.

– Aluksi miehistön kanssa oli teltassa vähän jäykkää, mutta nyt alkaa olla jopa eläimellinen meno, naurahtaa upseerikokelas Jimi Nissinen.

– Patterilla on hyvä henki, upseerikokelas Eetu Martikainen toteaa.

– Sen huomaa teltoissa. Siellä on rentoa, hyvä fiilis ja heitetään läppää, upseerikokelas Aleksi Kröger kertoo.

Nollasta toimivaksi ryhmäksi

Ylikersantti Tiia Kontkanen on kouluttanut sotamies Hytöstä ja tykkimies Pöyhöstä nyt 11 viikon ajan.

– Koulutus alkoi 122-millisellä haupitsilla. 155:n koulutus alkoi kaksi viikkoa sitten, ylikersantti Kontkanen kertoo.

– Nollasta kun lähtee, niin hyvin on sujunut. Heistä on tullut toimivia ryhmiä. Varusmiesten keskinäinen toiminta on kehittynyt. Ja ryhmähenki kiinteytyy vielä harjoituksen edetessä, Kontkanen sanoo.

Alikersantti Santeri Huvila toimii harjoituksessa tulijaoksen johtajana. Hän on aloittanut varusmiespalveluksensa saapumiserässä II/2018 ja kotiutuu kesäkuussa. Huvila kouluttaa ja johtaa nuorempia varusmiehiä.

– Varusmiehet ovat kehittyneet hyvin, alikersantti Huvila toteaa.

Hän on päässyt palveluksessaan ampumaan 155 K 83-97 -kenttäkanuunan lisäksi muullakin tykistökalustolla.

– Olen ampunut myös 130:llä ja 122:lla, Huvila kertoo.

Kaikkein kovin jysäys tulee hänen mukaansa 130K54-kenttäkanuunasta.

Keskeisiä koulutusaiheita Kainuun tykistörykmentin ampumaharjoituksessa ovat juuri 120KRH-, 130K54- ja 155 K 83-97-kaluston käsittely ja tulitoiminta.

– Lisäksi ammutaan 152K89-kalustoammunnat, kertoo rykmenttiupseeri, majuri Terjo Mielonen Kainuun prikaatista.

– Täällä harjoitellaan muun muassa hyökkäystaistelun tulenkäyttöä, kansainvälistä yhteistoimintaa sekä tykistön ja heittimistön taistelutaktiikkaa ja -tekniikkaa, erityisesti hajautettua tuliasematoimintaa, hän jatkaa.

Kainuun tykistörykmentin ampumaharjoituksen päämääränä on harjoituttaa joukkoja epäsuoran tulen ammunnoissa. Tärkeä tavoite on, että tykkimiehet osaavat toimia ryhmässä.

Suomalainen varusmies oppii tässä harjoituksessa tuntemaan toiminnan perusyksikkönä, tulenkäytön johtamisyhteydet ja ammunnat erikoisampumatarvikkeilla.

– Yhtenä päämääränä on jatkaa joukkotuotantojoukon nousujohteista koulutusta. Painopiste on joukkotuotantojoukon aselajiosaamisen kehittämisessä perussuorituksia harjoittelemalla, majuri Mielonen Kainuun prikaatista sanoo.

Kansainvälinen ulottuvuus

Kainuun tykistörykmentin ampumaharjoituksella on kansainvälinen ulottuvuus, sillä se tukee monikansallista Bold Quest 19.1 -testaustapahtumaa tulitehtävillä. Pohjoismaisessa Northern Artillery Exercise eli Nax 19 -harjoituksessa Kainuun prikaatin joukot muodostavat monikansallisen patteriston ruotsalaisten joukkojen kanssa 25.–27. toukokuuta 2019.

Kainuun tykistörykmentin harjoituksen johtaa Kainuun tykistörykmentin komentaja, everstiluutnantti Marko Leppänen.

Kainuun tykistörykmentti jatkaa ammuntoja Kirves 19 -harjoituksessa 24.5.–3.6.2019 ja osallistuu myös Kirves 19 -harjoituksen taisteluvaiheeseen 4.–7. kesäkuuta 2019.

´