Kuva Puolustusvoimat, Jarno Kovamäki.

Varusmiesten terveydenhuolto

Varusmiespalveluksen aikana varusmiehelle tarjotaan ilmainen terveydenhuolto.

Varusmiespalvelukseen tullaan terveenä. Mahdolliset pitkäaikaiset sairaudet tai vammat tulee olla tutkittu ja hoidettu ennen palvelusta. Palveluksen aikana voidaan tutkia ja hoitaa pääsääntöisesti vain palvelusaikana ilmenneitä sairauksia.

Tulotarkastus

Kaikille varusmiespalveluksen aloittaville tehdään tulotarkastus kahden ensimmäisen palvelusviikon aikana.

Tulotarkastuksessa

  • tutkitaan kuulo ja näkö
  • mitataan pituus ja paino
  • annetaan rokotukset

Aselajista tai koulutushaarasta riippuen voidaan tarvita myös muita tarkastuksia.

Tarkastukseen kuuluu sairaanhoitajan haastattelu ja tarvittaessa lääkärin vastaanotto. Tarkastuksen perustella arvioidaan, onko terveydentilasi muuttunut kutsuntojen jälkeen. Tarvittaessa palveluskelpoisuutesi arvioidaan uudelleen.

Rokotukset

Tällä hetkellä annetaan seuraavat rokotukset:

  • jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskärokote (dtap)
  • meningokokki ACWY -rokote
  • tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko-rokote (MPR)
  • kausi-influenssarokote.

Sosiaali- ja terveysministeriö voi käskeä myös muita rokotuksia joko alueellisesti tai valtakunnallisesti.

Ennen palveluksen alkua selvitä omat rokotustietosi terveyskeskuksesta tai opiskelijaterveydenhuollosta ja ota tiedot mukaan tullessasi palvelukseen.

Ovatko rokotukset pakollisia?

Kasarmiolosuhteet tarjoavat otolliset olosuhteet virusten ja muiden taudinaiheuttajien leviämiselle rokottamattomien joukossa. Taudit ovat aikuisiässä keskimääräistä hankalampia ja siksi Sosiaali- ja terveysministeriö on määrännyt yllä luetellut rokotukset annettaviksi kaikille varusmiehille.

Puolustusvoimat rokottaa varusmiehet palveluksen alkaessa heidän terveytensä turvaamiseksi. Rokotuksista kieltäytyminen ei kuitenkaan estä varusmiespalveluksen suorittamista eikä alenna palveluskelpoisuusluokkaa.

Terveydenhuolto palveluksen aikana

Palvelusaikana terveydenhuollon palvelut järjestetään varuskunnallisilla terveysasemilla. Erikoissairaanhoito hankitaan siviilisairaaloista. Terveydenhuolto on varusmiehille maksutonta.

Ollessasi terveysasemalla potilaana kotiväkesi saa sinuun parhaiten yhteyden soittamalla omaan puhelimeesi. Huomioithan, että terveysasemalta ei voida antaa tietoja terveydentilastasi omaisillesi ilman suostumustasi.

Terveysasemat palvelevat arkipäivisin. Lisäksi terveydenhuoltohenkilöstön palvelut ovat käytettävissä aina sota- ja ampumaharjoituksissa. Tarkemmat ohjeet terveydenhuollon käytännöistä annetaan varuskunnittain palveluksen alussa.

Terveysasemien palveluaikojen ulkopuolella varusmiehiä palvelee valtakunnallinen puhelinneuvonta. Sairastuessasi lomilla saat neuvoja ja toimintaohjeita ympäri vuorokauden seuraavista numeroista:

  • p. 0299 576 888 suomenkielinen palvelu
  • p. 0192 242 800 ruotsinkielinen palvelu Uudenmaan prikaatin varusmiehille

Huom! Vakavissa loukkaantumisissa ja sairaskohtauksissa sekä muissa hätätilanteissa apua hälytetään aina yleisestä hätänumerosta 112.

Terveysasemille voi soittaa Puolustusvoimien vaihteen kautta, p. 0299 800.